Δεν Ισχύει: «Οι Φόροι είναι το Τίμημα που Πληρώνουμε για να Ζούμε σε μια Πολιτισμένη Κοινωνία”

Η ατελείωτη πείνα του κράτους για φορολογικά έσοδα και τον απόλυτο έλεγχο των πάντων υπονομεύει άμεσα τις προσπάθειες των ανθρώπων από το να φέρονται πολιτισμένα μεταξύ τους.
Ένα κοινό χαρακτηριστικό των υπερασπιστών μιας ισχυρής κεντρικής κρατικής εξουσίας είναι η πίστη ότι «οι φόροι είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να ζήσουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία». 

Στην πραγματικότητα όμως, η ατελείωτη πείνα του κράτους για φορολογικά έσοδα και τον απόλυτο έλεγχο των πάντων υπονομεύει άμεσα τις προσπάθειες τω νανθρώπων από το να φέρονται πολιτισμένα μεταξύ τους.
Σε χώρες όπου συναντούμε ισχυρή κεντρική εξουσία τα κράτη αποτρέπουν και τιμωρούν τις πράξεις φιλανθρωπίας μέσω υψηλής φορολόγησης. Τα κράτη λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο επειδή επιθυμούν τα ίδια αποκλειστικά να ελέγχουν τις φιλανθρωπίες ώστε μέσω του «κοινωνικού» κράτους να ελέγχουν τον πληθυσμό και τους ψηφοφόρους.  Επιπροσθέτως, τα κράτη τιμωρούν τις επιχειρήσεις μέσω υψηλών φόρων και κανονισμών –  ρυθμίσεων. Κάθε φορά που μια κυβέρνηση φορολογεί την πώληση ενός προϊόντος ή δημιουργεί έναν ρύθμιση, εμμέσως ωθεί στην αύξηση της τιμής αυτού του προϊόντος, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της.

Δείτε το παράδειγμα απαγόρευσης της Uber σε πολλές χώρες. Τα κράτη ενδιαφέρονται περισσότερο για τα φορολογικά έσοδα από τα τέλη άδειας των ταξί από ό, τι για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Στο ζήλο τους να εισπράττουν αυξημένους φόρους, είναι διατεθειμένοι να αφήσουν χιλιάδες ανθρώπους με λιγότερες επιλογές, ακριβότερες και χειρότερες υπηρεσίες. Αυτό είναι μια μορφή άμεσης καταπίεσης και στέρησης ελευθεριών από το κράτος προς τους πολίτες του.

Ο πολιτισμός οικοδομείται αποτελεσματικότερα όταν οι άνθρωποι στηρίζουν ο ένας τον άλλον δημιουργόντας μια καλύτερη ζωή για όλους. Αυτή η στήριξη από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι απαραίτητο να έχει την μορφή της φιλανθρωπίας. Όπως έγραψε ο Adam Smith στον «Πλούτο των Εθνών», οι περισσότεροι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα ακούσια βοηθούν και άλλους ανθρώπους. Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι πιο σημαντική από τη φιλανθρωπία και το κοινωνικό κράτος για να λειτουργήσει μια κοινωνία πολιτισμένα καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και ευκαιρίες. Ακόμη και η ίδια η φιλανθρωπία εξαρτάται άμεσα από το πλεόνασμα του πλούτου της κάθε κοινωνίας, πλούτος ο οποίος αποκλειστικά παράγεται από κερδοφόρες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Οι κρατικιστές αρέσκονται συχνά να μας υπενθυμίζουν ότι «οι φόροι είναι το τίμημα που πληρώνουμε για να ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία». Η αλήθεια όμως είναι το αντίθετο, ο πολιτισμός – όπως αυτός οργανώνεται από το κράτος – είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την υψηλή φορολογία καθώς για τη χρηματοδοτήσουμε το κράτος θυσιάζουμε την θέληση που έχουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους συνανθρώπους μας. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν αν όλο σου το περίσσεμα το φορολογείται από το κράτος ώστε το ίδιο να παρέχει βοήθεια.

 *O Jaraj Devadiga είναι οικονομολόγος με εξειδίκευση στα   δικαιώματα ιδιοκτησίας και ελευθερίας.

Πηγή: FEE – Foundation for Economic Education
Ολόκληρο το άρθρο στο:  

https://fee.org/articles/taxes-are-the-price-we-pay-to-live-in-a-civilized-society-or-are-they/?utm_source=ribbon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s